KOMPOZİT DOLGU ( Diş Renginde Dolgu)
Bu materyalin bulunması ve içerik olarak geliştirilmesi ile beraber artık neredeyse tüm dolgu vakalarında kompozit yani diş renginde dolgular kullanılmaktadır. Sadece çürük olan vakalarda değil, estetiğin düzeltilmesi gereken durumlarda da bu dolgu malzemeleri kullanılmakta ve tatmin edici sonuçlar çıkmaktadır.
Kompozit dolguların kullanıldığı bazı vakalar:
- Ön dişler arasındaki boşlukların kapatılması(diastema kapatma)
- Kırık ön dişlerin restorasyonu
- Çürüklerin restorasyonu
- Kompozit restorasyonlar dişetinin çok altında kalan ve ya kan- tükrük izolasyonunun tam sağlanamadığı durumlarda uygulanması tedavinin başarısızlığına neden olabilmektedir. Bu durumda hekime iyi bir endikasyon koyması için önemli görev düşmektedir
Diş Aşınma Tedavisi
Genellikle asitli yiyecek ve içeceklerden meydana gelen diş mine aşınmaları başlangıç olarak ağrısız ve acısız şekilde fark edilmeden ilerler. Dişlerde meydana gelen aşınmalar dişin üst yüzeyinde minede görülürler.
Diş aşınması meydana gelen hastalara öneriler nelerdir ?
– Tedavi edilen ve dişlerinde aşınmaların meydana geldiği anlaşılan hastalara öncelikle fırçalarını değiştirmelerini sert fırça kıllarına sahip olan diş fırçalarını daha yumuşak ve soft kılları olan fırçalarla değiştirmelerini istiyoruz.
– Aşındırma etkisi olmayan jel türündeki diş macunları önerilebilir.
– Diş fırçalarını döner başlıklı kullananlarda özellikle tellerini yumuşak seçmeleri önerilir.
İlerleyen diş aşınamalarında hangi etkiler gözükür ?
– Aşınmanın etkisine bağlı olarak dişlerde duyarlılık artmaya başlar
– Dişlerde estetik kaygılar oluşmaya başlar
– Hasta ağrı şikayetinde bulunabilir
– Çok ilerleyen aşınmalarda ise sararmalar artacaktır.
Diş aşınmalarında tedavi yöntemi nasıl olur ?
Diş aşınmaları “v” şeklinde ise bu aşınmaların diş fırçası etkileri ile aşınmalar “u” şeklinde ise bu tür aşınmalarında asitli yiyecek ve içeceklerden kaynaklı oldukları düşünülebilir. Aşınmaların neden kaynaklandığını bulabilmek tedavi açısından son derece önemlidir. Tedavi aşamasında ise öncelikli olarak aşınmaya neden olan etkenler ortadan kaldırılır. Daha sonra aşınmanın etkisine göre tedavi işlemleri uygulanılmaktadır.
Diş aşınmalarına göre hangi tedavi yöntemi uygulanır ?
– Eğer hasta diş hekimine dişlerinde aşınmalardan dolayı hassasiyet oluştuğu şikayeti ile geliyorsa hastaya lazer uygulaması ve florürlü jel tedavileri uygulanır. Hafif derecede oluşan aşınmalarda yine fluorür uygulamaları ve fluorürlü ağız gargaraları hassasiyetleri önleyecektir.
– Eğer dişlerdeki aşınmalar şiddetli ise dişlerde hassaslaşma, dişlerde sararmalar, ağrılar, diş bölümlerinde ufak parçalanmalar gözlemlenebilmektedir. Bu tür aşınmalarda diş dolguları yada porselen lamina kaplama uygulamaları yapılabilmektedir.
Diş aşınmasını önlemek için neler yapılabilir ?
– Asitli içeceklerde kamış kullanılabilir
– Meyveler küçük parçalara bölünerek tüketilebilir.
– Şekersiz ilaçlar kullanılabilir
– Şekerli yiyecekler daha kısıtlı alınabilir
– Cikletleri şekersiz çiğnemek
– Süt ve süt ürünlerini daha fazla tüketmek
– florürlü diş maunu ve ağız gargarası kullanmak
– Belirli aralıklarla diş hekimi kontrollerine gitmek
Diş fırçaları diş aşınmasına neden olur mu ?
Diş fırçalarının aşırı derecede sert kullanılması dişlerde aşınmalara neden olabiliyor. Bu tür aşınmalarda diş temizliğine ve hijyene önem veren fakat nasıl diş fırçası kullanacağını bilmeyen bu sebepten dolayı dişlerine ve diş etlerine zarar veren hasta grubu görülebilmektedir. Hastaların sık sık diş hekimi ziyaretinde bulunmaları ve diş hekiminden fırçalama konusunda doğru bilgileri almak çok önemlidir.
Aşırı diş aşınmalarında hangi işlem uygulanır ?
Aşınma çok derin bir seviyede ise hastaya kompozit vener, porselen lamina kaplama uygulamaları yapılabilir. Ayrıca aşırı derecede oluşan diş aşınmalarında hasta estetik kaygılarda yaşıyacaktır. Bu nedenle bu tedavi yöntemlerinin estetik olmasıda önem arz etmektedir.
Aşınma derin diş dokularına ulaşır ulaşmaz restoratif tedavi (kompozit vener, porselen lamina) gereklidir. Ayrıca aşırı duyarlılıktan şikayetinin ve dişlerin hasta açısından görüntüsü kabul edilemeyecek düzeyde olması da bu tedavi yöntemlerini gerektirir.
Diş aşınması nasıl fark edilir ?
Diş aşınmalarını dişlerde soğuk ve sıcak hassasiyetinin oluşması ile fark edebilirsiniz. Ayrıca belirli aralıklarla yapılan diş hekimi kontrollerinde de diş hekiminiz bu soruna erken teşhis koyacak ve gerekli önlemleri alacaktır.