Diş Beyazlatma
Diş Beyazlatma
Günümüzde insanların daha beyaz ve daha temiz dişlere sahip olma isteğinin getirdiği kozmetik amaçlı bir işlemdir.
Uygulama olarak 2 şekildedir:
- Ofiste – Klinikte Diş Beyazlatma
- Evde Diş Beyazlatma
Diş Beyazlatma Esnasında Acı Hissedilir mi ?
- Diş beyazlatma işlemi esnasında anestezi uygulanmamakta ve her hangi bir iğne yapılmamaktadır. Çünkü işlem diş mine’sine uygulanmaktadır, dişlerin en üst tabakasına uygulanan bir işlem olduğu için hiç bir ileti sistemi bulunmadığından dolayı acı ve sızı hissedilmez.
- Beyazlatma işleminin tek sıkıntılı tarafı hastamızın ağzının uzun süre açık kalmasıdır. (en az 1 saat). Bunun dışında hastamız normal yaşamında sıcak ve soğuklardan dişlerinde bir üşüme hissedebilir. Eğer bu işlem devam ederse mutlaka hekimini uyarmak zorundadır. Hekimin uygulayacağı bir florlama (flor kaşığı ile müdahele) sonrasında bu hassasiyette tamamen kaybolur.
- Diş beyazlatma işlemi hastalarımıza hiç bir ağrı veya sızı yaşatmamaktadır.
Diş Beyazlatma Ne Kadar Süre Etkili ?
Eğer bir hastamıza diş beyazlatma işlemi uyguladıysak, hastamızın ileriki yaşamında dişlerine çok dikkat etmesi gerekiyor. Zaten dişlerinizi beyaztatmanıza sebep olmuş tüm olumsuz davranışlardan kaçınmalısınız. Kırmızı şarap yerine beyaz şarabı tercih edebilirsiniz. Vişne suyu yerine kayısı suyu tercih edilebilir. Bunların dışında mutlaka çay kahve alışkanlığınızı azaltmanız gerekiyor. Ya da hemen ardından dişlerimizi fırçalamalıyız. Açıkcası kahve veya çayı lavaboya döktüğümüzde bile üzerine su dökmeden temizlenmemektedir. Dişlerimiz lavabomuzdan daha hassas bir yapı olduğuna göre ve pek kimse kahve içtikten sonra dişlerini fırçalamadığı veya suyla çalkalamadığı için zaman içinde dişlerimizde renklenmeler başlıyor.
Bunların dışında düzenli ağız bakımı çok önemli, sabah ve akşam mutlaka dişlerimizi en az 2 kez 3er dakika fırçalamalıyız.
Eğer hasta beyazlatma işleminden sonra dişlerine dikkat ederse, bu beyazlığın geçmesi 2 veya 2.5 sene sürmektedir.
Kimler Dişlerini Beyazlatabilir ?
Bu işlemde herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Tabiki 12 yaşını geçtikten sonra uygulanabilir. Fakat henüz hastamız diş gelişiminin çoğunu tamamlamamışsa diş beyazlatmak pek mantıklı değildir.
- Mümkün olduğu kadar hastamız dişlerinin rengini değiştirmek istiyorsa ve psikolojik olarak rahatsızlık duyuyorsa, çünkü bu bir estetik gereksinimdir, hiç bir zaman hastanın sağlığı ile ilgili birşey değildir. Kimse (dişhekimleri) mutlaka dişlerin beyazlatılması gerektiğini savunmamaktadır.
- Bazı hastaların dişleri beyaz olmasına rağmen o beyazlık hastalara sarı gibi hissettirebilir ve bu yüzden herkes dişlerini beyazlatmakta özgürdür.
- Fakat diş mineleri zarar görmüş, dişlerini gıcırdatan veya sıkan hastalarımız dentinleri açığa çıktığı için beyazlatma uygulanamaz.
- Ancak diş mineleri sağlam olan bütün hastalarımıza diş beyazlatma uygulayabiliriz.
Diş Beyazlatma Her Türlü Renklenmelerde Uygulanabilir mi ?
Özellikle sarı renklenmelerde diş beyazlatma işlemi oldukça başarılı bir işlemdir.
Fakat dişler sarının yanı sıra gri ve mora yakın bir renkte alabilir ve bu tür renklenmelerin tedavisi sarı renklenmelere karşı daha farklı ve daha zordur.
Gri renklenmeler kanal tedavisi sonucunda oluşabilir ve aslında bu renklenmelerde tedavi sadece 1-2 dişe uygulanacağı için oldukça kolaydır. Fakat dişlerin genelinde bir grilik veya morluk varsa tedavi süreci zorlaşıyor ve buna istinaden uzuyor.
Diş beyazlatmayı kim yapmalı ?
Eğer diş beyazlatma işlemi düşünüyorsanız mutlaka bir hekime danışmalısınız.
Piyasada varolan ve hastaların kendi satın aldığı, eczanelerde satılan beyazlatma ajanları ve hekimin kullandığı beyazlatma ajanları sadece mine’de etkilidir. (mine; dişi en üstten saran tabakadır.)
Eğer minenin altında bulunan, dentin denilen ve sinirlere çok yakın ve hassas olan tabakaya beyazlatma ajanı uygularsanız, çok ciddi sorunlar yaşayabilirsiniz.
Bu tabaka hastanın dişi aşındığı zaman ortaya çıkabilir, yani hastanın dişinde mine olmayabilir. Hastalar mine ve dentin yapısının tanıyamayabilirler ve eczanelerden aldıkları beyazlatma ajanlarını uyguladıklarında çok ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Aynı şekilde bu uygulama bir hekim tarafından yapılsa da hi ciddi sağlık sorunları yaşanabilir. Bu tür sorunlar yaşayan hastaların tedavi süreci kanal tedavisine kadar gidebilir.
Eğer dişlerde renklenme olmuşsa, bunu hasta kendine zarar vermeden çıkaramaz. Hastalar ancak bir renklenme riskini ortadan kaldırabilir;
- Dişlerinizi çok güzel fırçalayarak,
- Kafeinli içecekler tüketmeyerek,
- Sigara vb. tütün mamül kullanmayarak,
- Aşırı klor, flor vb. içme suyunda bulunan çözeltilerden uzak durarak sağlıklı ve beyaz dişlere sahip olabilirsiniz.
Renklenme oluştuktan sonra ancak bir profesyonel gözetiminde tedaviye başlanmalıdır.
Dişler Nasıl Beyazlatılır ? Diş Nasıl Beyazlar ? Diş nasıl evde beyazlatılır?
Dişlerinizi beyazlatmak istiyorsanız mutlaka bir uzmana danışmalısınız. Doğru beyazlatma yöntemi seçildiğinde uygulamanın dişlere zararı yoktur.
Diş beyazlatma için 2 yöntem uygulanır;
- Evde diş beyazlatma
- Muayenehane de diş beyazlatma
Diş hekimi tarafından yapılan beyazlatma işlemi anında sonuç verir. 1 hafta içinde tekrar edilmelidir. Evde yapılan diş beyazlatma uygulamaları 2 hafta içinde sonuç verir.
Ev tipi beyazlatma’da hastamız muayenehanemize geliyor, hastamızın dişlerine uygun bir ölçü alınıyor ve hekim o ölçülere göre bir kılıf yapıyor. Hastamız her akşam o kılıfın içerisine yatmadan önce ilaçtan sürüyor ve dişlerine yerleştiriyor. Uyuyana kadar 1 hafta boyunca dişlerinde tutuyor.
Muayenehanede yapılan beyazlatmada ise hasta ortalama 2 saat boyunca ağzı açık kalıyor. Yine dişlerine bir jel sürülüyor, diş etlerini korumak için ayırca birjel sürülüyor. Işınlı veya ışınsız hekim tedavi uyguluyor ve ortalama 1 saatte sonuç alınıyor.